Seminar za animatore i suradniku u radu s osobama s invaliditetom

U prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, 29. veljače održan je seminar za animatore i suradniku u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima Đakovačko-osječke nadbiskupije na temu Kvaliteta i korisnost pružanja psihosocijalne i duhovne podrške.

Seminar je započeo molitvom koju je predvodila s. Zdenka Andrić, a zatim je prisutne pozdravio biskup Ivan Ćurić te podsjetio da nema vjere bez evangelizacije i potaknuo na djela ljubavi. U seminar je uveo povjerenik za Pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Alojz Kovaček. Program je sadržavao predavanje i dvije radionice.

Predavanje na temu Kvaliteta i korisnost pružanja psihosocijalne i duhovne podrške održala je Vanesa Šerić, univ. spec. theol. Istaknula je da svaki segment obiteljskog života biva praćen krizom, a svaka krizna situacija obilježena je gubitkom na kojega smo vezani. Pojasnila je proces tugovanja u ljudskom životu i spomenula mnoge uzroke i okolnosti gubitaka koji utječu na tijek žalovanja. Prihvatiti gubitak, znači osigurati potrebno vrijeme te potražiti podršku osobe od povjerenja, jer puno pomaže osoba koja je prošla isto iskustvo. Potrebno je dopustiti da emocije izađu van, naglasila je V. Šerić.

Nakon drugog dijela izlaganja, uslijedila je stanka te dvije vrlo kreativne i poučne radionice. Prvu je vodila Marija Mandić, mag. pshych, na temu Čuješ li me doista, a drugu na temu Ipak se kreće(m) vodila je V. Šerić. Sudionici su na radionicama aktivno sudjelovali te upoznali kreativni način približavanja i širenja komunikacije te mogućnosti njihova osobnog uključivanja u životne situacije ljudi u potrebi. Nakon radionica uslijedio je plenum i osvrt na rad u radionicama, evaluacijski listić te poticaj povjerenika Kovačeka na daljnji angažman.

Facebook
Twitter
LinkedIn