Proljetne aktivnosti udruge PUKS

Tijekom travnja i svibnja, članovi udruge PUKS sudjelovali su na nekoliko manifestacija i održali su brojne aktivnosti. U ekološkoj akciji “Volim Belišće, ali čisto” koja je održana dana 22.4. zajedno s raseljenim osobama uslijed ukrajinske krize, uređeno je i očišćeno područje od hostela Belišće do mosta. Kao i prošle godine, zamjetili smo nedostatak koševa za smeće kraj klupa tik uz rijeku Dravu na kojem je bilo i najviše smeća. Nadamo se da će prijedlog postavljanja koševa na tom području umanjiti onečišćenje okoliša i rijeke Drave.

Povodom dana grada Belišća, 2. 5. održali smo pub kviz u Kazališnoj kavani pri centru za kulturu Sigmund Romberg. Na kvizu se okupilo šest ekipa koje su se natjecale u poznavanju povijesti našega grada. Prvo mjesto osvojila je ekipa Dalje, drugo mjesto MI, a treće Adams familly. Najbolji su dobili nagrade, a također i najmlađi sudionik koji ima 21 godinu te najstarija sudionica koja ima 75 godina. 6. 5. sudjelovali smo na manifestaciji “Gastrofest” u Bocanjevcima. Kao i prošle godine, uključili smo raseljene Ukrajince koji su skuhali punjeno povrće s mesom i rižom na ukrajinski način. Bila je to još jedna prilika integracije naših sugrađana iz Ukrajine koji se predstavljaju svojim kulinarskim vještinama u našoj lokalnoj zajednici.

Započeli smo s aktivnostima novog projekta koji sufinanciraju grad Belišće i Osječko-baranjska županija koji nosi naziv “Budi tu”. Projekt je usmjeren osobnom rastu i razvoju te povećanju mentalnog zdravlja i kvalitete života pojedinaca s naglaskom na važnost empatije i zajedništva. Tako su Vanesa Šerić i Dajana Vinković 5. 5. održale predavanje pedagozima Osječko-baranjske županije pod nazivom “Škola kao mjesto kriznih situacija” na županijskom stručnom skupu u Budrovcima kraj Đakova. Do kraja školske godine održat ćemo niz radionica o prepoznavanju vlastitih emocija, prijateljstvu i pružanju podrške s učenicima 7. i 8. razreda OŠ Ivana Kukuljevića Belišće i PŠ Veliškovci, te svih učenika u OŠ Bijelo Brdo.

Budući da u našem radu ne zaboravljamo kolika je važnost međusobnog povezivanja i suradnje, 20. 5. održali smo zajednički susret i druženje s Ukrajincima iz Belišća i Osijeka na Citadeli. Bila je to prilika za izmjenjivanje iskustva života u Hrvatskoj, pružanje podrške i osnaživanje te poticanje na integraciju i napredovanje raseljenih osoba u lokalnoj zajednici. Ovaj susret nastao je u suradnji Dkolektiv – organizacije za društveni razvoj iz Osijeka, Inkluzivne kuće Zvono i naše udruge.

Uključili smo se u obilježavanje Dana otvorenih vrata udruga (DOVU 2023.) te pozivamo sve zainteresirane da nas posjete u prostorijama udruge sv. Vinko Paulski (Radnička 14) u petak 2. 6. i subotu 3. 6. od 10-11.30h te upoznaju naš rad a usput provedu ugodno vrijeme u jednoj od radionica. Mi vidimo čovjeka. Svojim aktivnostima želimo doprinijeti povećanju kvalitete života svakog pojedinca. To je temelj izgradnje zdrave zajednice otporne na mnoge krizne situacije.

Facebook
Twitter
LinkedIn