Nove odluke Stožera CZ-a grada Belišća

Dana 28. listopada 2020. održana je 11. (telefonska) sjednica Stožera civilne zaštite grada Belišća. Proteklih smo tjedana svjedoci povećanog broja novozaraženih osoba kako na području cijele Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije, tako i grada Belišća, stoga su na sjednici donesene određene odluke.

Donesena je odluka o radu od kuće zaposlenika Gradske uprave, gradskih tvrtki i ustanova, a u skladu s preporukom Stožera CZ RH temeljem Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja od 25. listopada 2020.

Ovom odlukom omogućen je rad od kuće u Gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama, gdje je to moguće, a po ovome modelu radnici će biti raspoređeni u dvije skupine te će se svaki tjedan jedna skupina izmjenjivati na radu od kuće.

Nadalje, donesena je i odluka o zabrani korištenja društvenih domova na području grada Belišća do opoziva.

Na inicijativu udruge Podrška u kriznim situacijama, a u konzultacijama s Gradskim društvom Crvenog križa Valpovo, donesena je odluka o ponovnom uključivanju volontera PUKS-a, u suradnji s Crvenim križem, na pomoći starima i nemoćnima pri nabavci hrane, osnovnih životnih potrepština i lijekova.

Na sjednici je razmatrana i donesena odluka o Planu rada zimske službe za područje grada Belišća za sezonu 2020./2021.

Na području našega grada provode se brojni socijalni programi (Pomoć u kući, Zaželi, Još jednom zaželi i sl.) u kojima je Grad Belišće nositelj ili partner na projektu. S obzirom da je kroz ove projekte zaposlen ne mali broj žena gerontodomaćica, one svakodnevno ulaze u domove, također ne malog broja krajnjih korisnika. Pridržavajući se svih epidemioloških mjera i potrebne distance, one su ipak u neposrednom kontaktu s korisnicima, koji je neizbježan.

Kako bismo zaštitili gerontodomaćice i krajnje korisnike od možebitne zaraze, zatražili smo od Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije podatke o osobama pozitivnim na COVID-19 i onima u samoizolaciji.

Ukoliko se dobiju traženi podaci na dnevnoj bazi, donesena je i odluke kojom će se regulirati novi način rada gerontodomaćica u socijalnim programima u kojima je Grad Belišće nositelj ili partner u projektu.

Facebook
Twitter
LinkedIn