Izvješće rada udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama u 2019. i Izborna skupština.

U petak, 7. veljače, s početkom u 17h u Kazališnoj kavani održana je izvještajna i izborna skupština udruge PUKS.
Predsjednica udruge, Vanesa Šerić, izvijestila je Skupštinu o radu i financijskom poslovanju udruge u 2019. godini.

U 2019. godini, udruga PUKS je ostvarila niz aktivnosti u projektu pod nazivom „Podrška u zajednici – modul 2“ koji je grad Belišće sufinancirao u iznosu od 5.000,00kn.
U okviru tog projekta ostvareno je sljedeće:

– 44 radionice za učenike trećeg i četvrtog razreda OŠ Ivana Kukuljevića pod nazivom „7 navika sretne djece“. U radionicama je sudjelovalo ukupno 115 učenika kojima su dodijeljena priznanja u okviru obilježavanja Dana grada Belišća – „Sedam navika za sretnu djecu Belišća“, 16. svibnja 2019.
– Dvije radionice osobnog rasta i razvoja „Pozitivni četvrtak“ s temama „Navike“ i „Strah naš svagdašnji“.
– Predavanja „Kako pomoći sebi u kriznoj situaciji“ i „Razgovori s obitelji umirućih – stres ili izazov“ namijenjenima osnaživanju zdravstvenih djelatnika, a održana su u organizaciji Opće županijske bolnice Našice.
– Interaktivno predavanje „Catch me if I fall“ za učenike osmih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Belišće na kojem je sudjelovalo više od pedeset učenika povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja.
– Tečaj samoobrane za žene – modul 1 i modul 2 u suradnji sa Sambo&MMA klubom Belišće
– Obilježavanje Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi – organiziranjem predavanja „Sve što želite znati o palijativi, a niste se usudili pitati“ koje su održale djelatnice Opće županijske bolnice Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i Margareta Uremović, glavna sestra Odjela palijative.
Tijekom godine, članovi udruge su sudjelovali na sljedećim edukacijama:
– „Upravljanje u palijativnoj skrbi“ – dva modula u organizaciji Doma zdravlja Zagreb Zapad i Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“
– 4. simpozij palijativne skrbi – Našice
– Međunarodni stručni skup „Zašto je skrb na kraju života drugačija“ – Čakovec
– Simpozij s međunarodnim djelovanjem „Cjelovita skrb palijativnog bolesnika“ – Vukovar
– II. znanstveno stručna konferencija „Modeli prevencije u zajednici – partnerstvo znanosti i prakse“ – Zagreb

Osim navedenog, udruga PUKS predstavila je svoje djelovanje na Danima karijera Sveučilišta J. J. Strosmayera prigodnim predavanjem na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, u Centru za socijalnu skrb Donji Miholjac prigodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, te na Slavonskoj televiziji kao gosti emisije „Otvoreni studio“. Osječka televizija je također napravila prilog o našoj udruzi najavljujući Tečaj samoobrane za žene“. Udruga je surađivala je i s Turističkom zajednicom grada Belišća u akciji „Volim Belišće, ali čisto!“ te je sudjelovala u organizaciji prikupljanjem opreme za novorođenče, individualno pružala podršku i savjetovanje osobama koje se suočavaju s gubitkom ili drugom kriznom situacijom.

Svjesni utjecaja koji imaju društvene mreže, virtualno smo obilježili Dan zagrljaja, a rad udruge može se pratiti na web i facebook stranici udruge, web stranici grada Belišća i Valpovštine info, Glasu Slavonije i ostalim web stranicama institucija i udruga s kojima je naša udruga surađivala. U 2019. godini.
Udruga je ostvarila 418 volonterskih sati.

Najveća poteškoća s kojom se udruga susreće je nedostatak adekvatnog prostora koji je potreban ponajprije zbog individualnog rada za kojim se pokazuje sve veća potreba. Stoga je primarni cilj udruge u nadolazećem razdoblju osigurati adekvatan prostor za rad.

U ovoj godini u planu su nove aktivnosti i projekti u svrhu prevencije, osnaživanja, osobnog rasta i razvoja te pomoći na području kriznih situacija u zajednici. Nakon izvješća rada, uslijedila je Izborna skupština na kojoj je staro vodstvo razriješeno dužnosti te je usvojen prijedlog novog upravnog odbora udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama koju čine predsjednica Vanesa Šerić, tajnica Dajana Vinković i član Marija Mandić, a na mjesto blagajnice postavljena je Romana Hudovernik.

Facebook
Twitter
LinkedIn