Godina dana psihosocijalne pomoći i podrške za raseljene osobe uslijed ukrajinske krize smještenih na području Belišća

Od 17. 3. 2022. do kraja 2022.godine na područje grada Belišća pristiglo je ukupno 188 osoba iz Ukrajine.
Upoznali smo sve osobe, njihove potrebe i pružili im psihosocijalnu podršku. Na početku smo pribavili mnoštvo odjeće, obuće, igračaka za djecu kao i bicikle, role i romobile. Sudjelovali smo u zdravstvenoj zaštiti posredujući s liječnicima, Domom zdravlja, KB Osijek i raseljenih osoba. Uključili smo djecu u sportske klubove i radionice
U travnju smo započeli suradnju s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka te smo pokrenuli tečaj hrvatskog jezika.
Kroz tečaj je prošlo 40 odraslih osoba. Tečaj je rađen prema priručnicima za strance uz autorski dodatak prof. Marije Ajduković.  Održavao se dva puta tjedno po dva školska sata i ukupno je održano 72 sata u 36 susreta. Tijekom svih sati hrvatskog jezika osiguran je rad s djecom koji je vodila Sunčica Nižetić.
Odraslima se pružala pomoć oko pronalaženja posla, prijava i prevođenja.  Također su integrirani u manifestacije: Volim Belišće, ali čisto, Gastrofest (na kojoj su kuhali ukrajinski boršč i dobili nagradu za najljepše ukrašen stol), Ljeto valpovačko (treća nagrada stručnog žirija za pjesmu Oy u luzi chervona kalyna), te Nacije kroz lonac i poklopac.
Ukupno je održano 36 radionica za djecu tijekom poučavanja hrvatskog jezika, 5 ljetnih radionica na bazenu u integraciji s drugom djecom iz Belišća, te 7 tematskih radionica (slastičarska, uskrsna, glazbena, plesna te tri adventske radionice). Ukupno je održano 48 radionica za djecu. S djecom smo sudjelovali na manifestacijama Dan grada Belišća i Cvjetni korzo i upoznali ih s kulturnim i vjerskim znamenitostima grada Belišća i okolice.
18 djece je upisano u osnovnu i srednju školu te su kompletno  opremljena za pohađanje škole (torbe, bilježnice i ostali školski pribor).
U  humanitarnoj akciji koju smo organizirali za sv. Nikolu, ukupno je 37 djece od donatora dobilo poklon po želji.
Na godišnjicu početka rata u Ukrajini, organizirali smo zajednički susret osnaživanja i podrške svih Ukrajinaca smještenih u Belišću, na incijativu direktorica hotela Bel, Marine Jurina i Barbare Dušanić.
U tijeku su pripreme za proljetne aktivnosti, a mi smo okopali kalinu i viburnum zasađene prije šest mjeseci kod hostela Belišće u znak prvih pridošlih Ukrajinaca koji su stigli u Belišće i zauvijek ostali u našim srcima.
Zahvaljujemo se svim volonterima i brojnim pojedincima koji su nesebično pomagali i koji nadalje pomažu kako bi ratnim vihorom pogođeni Ukrajinci u našoj sredini pronašli podršku, prihvaćanje i utočište.
Facebook
Twitter
LinkedIn