Aktivnosti

Aktivnosti udruge PUKS u 2018.
Projekt „Podrška u zajednici“

2018. godina je u cijelosti posvećena radu na resursima i afirmativnom usmjerenju prema kriznim situacijama. Aktivnosti su se odvijale u okviru projekta „Podrška u zajednici“ koji je sufinanciran od grada Belišća i Osječko – baranjske županije.

Projekt „Podrška u zajednici“ namijenjen je djeci, mladima i odraslima koji se suočavaju s kriznim situacijama ili su u sustavu podrške osoba koje proživljavaju gubitak. Nastojanjem oko osobnog rasta i razvoja, ovaj projekt stavlja naglasak na osobne resurse svakog pojedinca koji mogu pridonijeti u prevladavanju kriznih situacija.
Sustavom predavanja, radionica i individualnog i grupnog rada, ovim projektom nastoji se pojedincima pomoći prepoznati i osnažiti vlastite resurse kako bi u pružanju podrške izbjegli „burning out“ sindrom te tako povećali kvalitetu života i osobno zadovoljstvo.

Ovim projektom javnost, a osobito pojedinci i skupine koji proživljavaju kriznu situaciju, kao i pojedinci uključeni u sustav podrške su:

– Upoznatl psihološko – socijalnu pozadinu emocija koje se pojavljuju kod gubitka
– pronašli adekvatne ponašajne alate za prihvaćanje gubitka i prorađivanje tuge
– pronašli vlastite resurse i naučiti ih koristiti u kriznim situacijama
– prihvatili su socijalnu podršku
– unaprijedili su vlastito mentalno zdravlje
– dobili su zasluženo mjesto i podršku u zajednici koja brine za mentalno zdravlje svojih članova te su se pozitivno usmjerili prema životu.

Sustavom predavanja, radionica, grupnog i individualnog rada projektom se nastojalo educirati javnost o važnosti podrške u zajednici kako bi se razvijanjem zdravih stilova života preveniralo kronično žalovanje i depresija.

Aktivnosti udruge u 2018.

22. 2. Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici – „Krizne situacije – Podrška u zajednici“ predstavljanje aktivnosti udruge PUKS na Filozofskom fakultetu u Osijeku u sklopu 11. tjedna psihologije, Predavanje držale Dajana Vinković, prof.ped. i Vanesa Šerić, univ. spec. theol.

15. 3. Škola kao mjesto kriznih situacija i dječja prava u tugovanju- Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja u Belom Manastiru. Predavač, Vanesa Šerić, univ.spec.theol.

28. 3. „Catch me if I fall“ – zaštita mentalnog zdravlja mladih, živjeti s depresijom, mladi u sustavu podrške oboljelih od depresije, Radionice vodila – Marta Šerić, studentica

22. 4.. „Konferencija Fight and win“ – Kako se oduprijeti raku, u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu, D. Šuice, sudjelovala Vanesa Šerić, univ.spec.theol.

9. 6. „Krizne intervencije i mladi“, edukacija u sklopu projekta „Salutogeneza“ psihijatra i psihoterapeuta dr. Božidara Popovića. Predavač, Nebojša Buđanovac, socijalni pedagog i psihoterapeut. Sudjelovala Vanesa Šerić, univ.spec.theol.

14. 9. Medjunarodni simpozij palijativne skrbi u Nasicama, Matea Sučić, bacc. med. techn.

12. 10. Obilježavanje Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi i Dana mentalnog zdravlja posjetom OŽB Našice, odjelima palijative i psihijatrije

24. 10. Pozitivni četvrtak – radionica na temu samopoimanja „Tko sam ja i koji su moji resursi?“ Voditelj, Vanesa Šerić

22.11. Pozitivni četvrtak – radionica o pesimizmu i optimizmu „Prazna čaša na mom stolu – u potrazi za riješenjem“ Voditelj Vanesa Šerić

23.11. Obilježavanje Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama – predavanja prof. dr. Gordana Buljan – Flander, „Manipulacija djecom i sustavom u visoko konfliktnim razvodima – prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje“ i edukacija „Privrženost, roditeljstvo i obiteljska dinamika“. Marija Mandić, mag.psych.

26. 11. Predavanje – „Podrška u zajednici“ u Orahovici, predavač Vanesa Šerić, predsjednica Udruge

28. – 30. 11. „Sedam navika sretne djece“ – početak radionica za osnovnoškolce 3. i 4. razreda (6 grupa – tema: odvažnost); Voditeljice: Dajana Vinković i Vanesa Šerić. Ostali datumi: 17-20.12. (6 grupa – tema: planiranje)

Suradnja s portalom „Nismo same“ iz Zagreba i osnivačicom Ivanom Brkić Kalogjera. Obilježavanje Lila tjedna – tjedna ženskog zdravlja

Suradnja: Bračno i obiteljsko savjetovališe iz Osijeka, OŽB Našice, Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja iz Slavonskog Broda, KBC Osijek, SŠ Isidora Kršnjavoga, Našice, OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće, Udruga „Putokaz“ Orahovica, portal „Nismo same“ iz Zagreba