AKTIVNOSTI UDRUGE PUKS U 2017. GODINI

Udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama održala je svoju redovnu izvještajnu skupštinu u srijedu, 24. 1. 2018. godine u Kazališnoj kavani Belišće.

Udruga je osnovana krajem 2016. godine, a svoje je aktivnosti započela u siječnju 2017. projektom „4P za sretan i ispunjen život“. Projekt je sufinanciran od strane Grada Belišća i Osječko-baranjske županije s ukupnim iznosom od 5500,00 kn, dok je najveći dio projekta financiran vlastitim volonterskim angažmanom članova Udruge.

U okviru prjekta „4P“ održane su sljedeće aktivnosti: predavanje i radionica za Županijsko vijeće učitelja razredne nastave „Škola kao mjesto kriznih situacija“ i „Djeca koja tuguju (21. 2. 2017. OŠ Belišće), pozivno predavanje „Gubitak i podrška“ u Punitovcima (31. 3. 2017. Župa sv. Ladislava, Punitovci), predavanje „Kako preživjeti životne nedaće“ (12. 4. 2017. Velika gradska vijećnica, Belišće), tribina „Više od dijagnoze“ s gostom predavačem gđom Lidijom Domorad (24. 05. 2017., Lokalni volonterski centar, Belišće), edukativno druženje s članovima udruge „Širimo krila anđela“ (15. 9. 2017., Gradska knjižnica i Lokalni volonterski centar, Belišće), sudjelovanje na „Festivalu bundeva“ u svrhu promidžbe Udruge (7. 10. 2017., Belišće), pozivno predavanje „Kako preživjeti životne nedaće – iskustva iz prakse“ u organizaciji Udruge žena Satnice (27. 11. 2017. Društveni dom, Satnica).

Osim ovih aktivnosti PUKS je pozvan na sudjelovanje na 2. simpoziju palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem u Našicama 5. 10. 2017. s predavanjem „Proces žalovanja i podrška obiteljima palijativnih bolesnika“ , koji je okupio stotinjak prvostupnika i magistara sestrinstva.

Tijekom godine članovi Udruge sudjelovali su i na edukaciji u Klinici za djecu i mlade grada Zagreba (4. 12. 2017.) na kojoj su poslušali predavanja“Manipulacija djecom u razvodu braka roditelja” (Mia Roje, mag.psych.), “Nasilje putem suvremenih tehnologija” (Tea Brezinšćak, mag.psych.) i “Razotkrivanje seksualnog zlostavljanja/forenzički intervju s djetetom” (prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander).

Dana 7. i 8. 12. članovi Udruge sudjelovali su na 1. međunarodnom znanstveno-stručnom skupu Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta s temom „Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji.“

Što se tiče suradnje, Udruga je tijekom godine ostvarila suradnju s Gradom Belišće, Osječko-baranjskom županijom, OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće, DV „Maslačak“ Belišće, Gradskom knjižnicom Belišće, Lokalnim volonterskim centrom Belišće, udrugom „Širimo krila anđela“ iz Punitovaca, Gradskom knjižnicom Belišće, Udrugom žena Satnice, Zavodom za liječenje boli Osijek, Bračnim i obiteljskim savjetovalištem Osijek, Općom županijskom bolnicom Našice te Klinikom za djecu i mlade grada Zagreba.

Osim ove suradnje, članovi su Udruge individualno pružali podršku kod gubitka voljene osobe, razvoda braka, raskida partnerske veze, kod suočavanja s malignom dijagnozom, poslijeporođajne depresije i sl..

Udrugu su medijski pratili Valpovština.info, Glas Slavonije, Glas koncila i brojni portali, a facebook stranica Udruge broji 304 člana iz 10 zemalja svijeta, koji su pratili 50 objava u 2017. godini.

U 2018. godini dogovoreni su novi projekti namijenjeni djeci i mladima, odraslima i obiteljima u kriznim situacijama, suradnja s drugim udrugama, edukacije te individualni i skupni rad. Udruga u svom sastavu ima stručnjake s područja psihologije, pedagogije, socijalnog rada, medicine, prava, ekonomije, teologije i grafičkog dizajna koji jamče kvalitetu rada prema etičkim principima.

Iako djeluje tek godinu dana i bavi se zahtjevnim područjem namijenjenim osobama u različitim kriznim situacijama, vjerujemo da je udruga PUKS uspjela senzibilizirati javnost za ovo osjetljivo područje razvijajući sustav podrške u zajednici koje rezultira povećanjem kvalitete života u našem gradu i županiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn