Aktivnosti udruge PUKS- Podrška u kriznim situacijama u psihosocijalnom osnaživanju i integraciji raseljenih osoba s područja Ukrajine smještenih na području grada Belišća

Prošlo je mjesec dana od kada su se prve raseljene osobe uslijed ukrajinske krize nastanile na području grada Belišća. U suradnji s gradom Belišće, GDCK Valpovo i Civilnom zaštitom OBŽ, naša se udruga aktivno uključila u pomoć i podršku u psihosocijalnom osnaživanju i integraciji Ukrajinaca smještenih na području grada Belišća.

Već dan nakon pristizanja u hostel Belišće, u petak 18. 3., nekoliko članica udruge PUKS pripremilo je dvojezične kartice s osnovnim riječima i rečenicama koje pomažu u osnovnoj komunikaciji zaposlenika, korisnika i volontera u hostelu Belišće. Prikupili smo i donijeli slikovnice te likovni pribor za djecu. Izradili smo i nekoliko desetaka radnih listova za djecu na ukrajinskom jeziku. Napravili smo popis potreba za svakog korisnika i vrlo brzo pribavili sve što im je potrebno, uključujući nekoliko bicikala, romobila i rola.

Budući da su majke i djeca pokazali veliki interes za sudjelovanje na misnom slavlju, u suradnji sa župom sv. Josipa Radnika i Kombela d.o.o koordinirali smo prijevoz do župne crkve i natrag, a župnik fra Marko Neretljak sve je ugostio u samostanu na objedu.

Otkrili smo potrebu djece da se uključe u sportske aktivnosti na području grada Belišća, tako se ostvarila suradnja s NK Belišće i Sambo&MMA klubom Belišće koji su osigurali zainteresiranim dječacima besplatno treniranje i potrebnu opremu.

Kako bismo donijeli radost na lica djece, pozvali smo naše drage suradnike, Crvene nosove – klaunove doktore koji su se odazvali našem pozivu i svojim aktivnostima razveselili i djecu i njihove majke.

Zbog velike želje za sudjelovanjem na grkokatoličkoj liturgiji u Osijeku, uz podršku fra Mirka Miškovića, naše župe i župljana, organizirali smo dio prijevoza i pratnju, te smo proveli dio dana u Osijeku na misnom slavlju i u druženju s Ukrajincima iz drugih prihvatilišta s područja naše županije. U ovaj događaj uključili smo i pridošle Ukrajinke koje su smještene u bivšem hotelu „Žad“.

Tijekom travnja organizirali smo još nekoliko aktivnosti. Tako se u hostelu Belišće održao Zumba partiy za djecu, koji je vodila Snježana Krnjajić, predsjednica udruge Zum-Zum Valpovo, a ispred Sekcije frizera Valpova i Belišće, djelatnice frizerskog salona Livija style (vl. Livija Vinogradac) šišale su i frizirale majke i djecu. Na inicijativu gđe Tee Glavica, u prostorijama Centra za kulturu Sigmund Romberg održala se kreativna radionica za djecu koju je vodila Bojana Recica, dok su naše članice istovremeno s majkama provele psihosocijalno osnaživanje u razgovoru o proteklom vremenu u Belišću, njihovim brigama i nadanjima.

U suradnji s OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, ravnateljem Darkom Kovačem i knjižničarkom Marijom Ajduković, organizirali smo posjet osnovnoj školi te je sedmero djece provelo cijeli dan na nastavi. Mame i djeca sudjelovale su na radionici izrade slikovnog rječnika na hrvatskom, ukrajinskom, engleskom i poljskom jeziku. Radionicu je vodila prof Anna Maria Popović, a nakon toga su se djeca uputila u razrede po godištima i sudjelovala na nastavi. Bili su jako zadovoljni prijemom i kreativnošću nastavnika koji su uspješno prelazili preko jezične barijere.

U dogovoru s pedagoginjom prof. Zdenkom Lončarić, dva srednjoškolca posjetila su SŠ Valpovo te su cijeli dan proveli u razredu elektro-tehničkog smjera. I u ovom susretu se pokazalo da želja za znanjem, druženjem i sportom nadilazi jezične barijere.

Održali smo dvije uskršnje kreativne radionice za djecu, a potaknuli smo sve Ukrajince smještene u Belišću da se uključe na manifestaciju „Uskrs u Belišću“ te smo zajedno s njima proveli pred uskršnje prijepodne u centru grada. Na sam Uskrs, na prijedlog župnika fra Marka, dio raseljenih osoba iz Ukrajine bio je ugošćen na objedu kod nekoliko obitelji iz naše župne zajednice, a dan poslije sudjelovali su na sv. misi u župi sv. Martina biskupa u Podravskim Podgajcima te na druženju sa župljanima kod župnika vlč. Siniše Paušića.

Kako se broj raseljenih osoba s područja Ukrajine na nešem području povećavao, tako su se povećavale i potrebe, te smo ponovo koordinirale usluge friziranja, stoga su četiri frizerke iz Sekcije frizera Belišća i Valpova dva prijepodneva provele u volontiranju na zadovoljstvo naših novih sugrađana.

U suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, od idućeg tjedna sudjelujemo u provođenju tečaja učenja hrvatskog jezika koji će se održavati dva puta tjedno u prostorijama bivšeg hotela „Žad“.

S obzirom na tešku situaciju u Ukrajini i velik broj raseljenih osoba na području grada Belišća, zahvaljujemo se svima koji su odgovorili na zahtjeve ove krizne situacije i učinili sve kako bi se u našem gradu, među nama, raseljene osobe iz Ukrajine osjećale sigurno, zbrinuto i prihvaćeno. To su brojni pojedinci i udruge koji su sudjelovali u prikupljanju i  doniranju odjeće, obuće, opreme, hrane, profesionalnih usluga, vremena, prijevoza i svega ostalog što doprinosi integraciji raseljenih osoba iz Ukrajine. Veliko hvala svima.

Ukrajinska kriza mnogima je otvorila stare rane, jer malo tko iz našeg kraja nije imao iskustvo rata i izbjeglištva. Zato pojačano suosjećamo i želimo pomoći. Podrškom i pomaganjem ne možemo umanjiti ozbiljnost ukrajinske krize, ali možemo umanjiti osjećaj beznađa, nesigurnosti i straha te potaknuti nadu i povjerenje svakoj raseljenoj osobi koja je u našem kraju došla pronaći mir.

Facebook
Twitter
LinkedIn