Aktivnosti udruge PUKS: od podrške u tugovanju do integracije raseljenih Ukrajinaca i sudjelovanja na belišćanskom Adventu

Tijekom studenog aktivnosti udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama bile su brojne.
U susret blagdanu Svih svetih, u župi sv. Josipa Radnika održano je predavanje “Živjeti s gubitkom” koje je održala predsjednica udruge Vanesa Šerić, certificirani edukator za podršku u tugovanju po metodi D. Kesslera. Odijek tog predavanja je formiranje prve skupine za podršku u tugovanju koja je svoj susret održala 22. 11. 2023.
Grupa podrške će se susretati dva puta mjesečno kroz šest ciklusa, nakon čega će se otvoriti mogućnost formiranja nove skupine za podršku. To je prilika za pronalaženje više mira i ljubavi nego boli zbog gubitka u sigurnom okruženju.
Osim ovih aktivnosti na području podrške u tugovanju, intenzivirali smo aktivnosti za raseljene Ukrajince smještene u hotelu “Bel” uz podršku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka.
Radionice poučavanja hrvatskog jezika “Govorimo hrvatski” već treći modul izvodi prof. Marija Ajduković dva puta tjedno. Kreativne radionice za djecu odvijaju se u programu “5kom u5” koji vodi Sunčica Nižetić.
Pomoć u učenju i radionice za mlade vodila je volonterka Ana Šerić, a plesne radionice zumbe prof. Snježana Krnjajić.

Posebna pažnja poklonila se aktivnostima namijenjenima sudjelovanju na belišćanskom adventu. Tako su vrijedne Ukrajinke izradile mnoštvo ukrasa i uporabnih predmeta te slastice koje su predstavile na belišćanskom adventu u adventskoj kućici udruge PUKS.
Aktivno sudjelovanje raseljenih osoba uslijed ukrajinske krize na belišćanskom adventu smatramo dobrim primjerom integracije u lokalnu zajednicu u svrhu međusobnog prihvaćanja, suradnje i izgradnje pravednijeg društva.
Nastavljamo s aktivnostima i podrškom u rastu osoba pogođenih različitim kriznim situacijama osnaženi i supervizijskom edukacijom “Biti tu – za druge” koju je dr. Božidar Popović, psihijatar i supervizor prošli tjedan održao za članove, suradnike i volontere naše udruge. Tom aktivnošću završili smo projekt “Budi tu” koji sufinanciraju grad Belišće i Osječko-baranjska županija.

Facebook
Twitter
LinkedIn